Vrste dinozavrov

dinozavri vrsteVrste dinozavrov paleontologi delijo na gene, ki jih je ogromno. Ta klasifikacija je zelo podrobna. Obstaja več tipov genov dinozavrov.

Tiranozavri (Tyrannosaurs):

dinozavri vrste dinozavrov

Bili so ubijalski stroji v obdobju krede. Imeli so neverjetno močne noge, velik trup in ogromno ostro zobovje. Jedli so manjše rastlinojede dinozavre, kot tudi teropode. Najbolj znan tiranozaver je bil Tiranozaver Rex (Tyrannosaurus Rex), ampak so bili manj znani npr. Albertozaver (Albertosaurus) prav tako smrtonosni. Tehnično tiranozavri spadajo med teropode, kar jih uvršča v enako vrsto kot dino-ptice in raptorje.

Zavropodi (Sauropods):

zavropod vrste dinozavrov

Zavropodi so bili pravi velikani med dinozavri. Nekateri so bili dolgi več kot 30 metrov in tehtali čez 100 ton. Znani so predvsem po njihovem izjemno dolgem vratu in repu, vmes pa je mogočno telo. Ti rastlinojedci so prevladovali v obdobju jure. Najbolj znani so bili npr. Brahiozaver (Brachiosaurus) in Diplodok (Diplodocus).

Ceratopi (Ceratopsians):

triceratops-psd-450576 vrste dinozavrov

Med najbolj nenavadnimi dinozavri, ki so kadarkoli živeli, so tudi ceratopi (rogati dinozavri). Zelo znan je bil na primer Triceratop (Triceratops), saj ne morete zgrešiti njegove glave z rogovjem. Večina ceratopov je dosegalo velikost današnjih slonov, čeprav so nekatere različice tehtale le nekaj sto kilogramov.

Raptorji (Raptors):

raptor vrste dinozavrov

Med najbolj strašne dinozavre mezozoika spadajo tudi raptorji. So tudi najverjetneje bližnji sorodniki današnjih ptic. Prepoznamo jih po hoji na dveh nogah, stegajočih rokah s tremi prsti in z enim zavitim krempljem na vsaki nogi. Raptorji imajo večje možgane, kot ostali dinozavri. Večina jih je bila tudi oblečenih v perje. Najbolj znan raptor je Velociraptor.

Ankilozavri (Ankylosaurs):

Ankylosaurus-Papo vrste dinozavrov

To so bili dinozavri, ki so živeli tik pred izumrtjem pred 65 milijoni let. Bili naj bi nežni rastlinojedci obdani v popoln oklep, ostre bodice in težka kladiva.

Dino-ptice (Dino-Birds):

dino ptice vrste dinozavrov

Bilo je ogromno dinozavrov, ki bi lahko povezovali razmerje med današnjimi pticami in prazgodovinskimi kuščarji. Imeli so ogromno mešanico dinozavrskih in ptičjih lastnosti.

Hadrozavri (Hadrosaurs):

hadrozaver

Eni zadnjih in najbolj pogostih dinozavrov, ki so hodili po zemlji so bili hadrozavri (racasti dinozavri). Bili so veliki, čudno oblikovani, počasni rastlinojedci z močnimi kostmi da glavi. Verjame se, da so večina živeli v čredah in nekateri izmed njih so bili clo zelo dobri starši.

Ornitomimi (Ornithomimids):

Ornitomimi (ptičja govorica telesa) niso spominjali na leteče ptice, ampak na kopne: noj. Ti dvonožci so bili hitrostni dirkači v obdobju krede. Bili so eni redkih vsejedih dinozavrov.

Ornitopodi (Ornithopods):

Ti majhni do srednje veliki dvonožci so bili eni najbolj pogostih rastlinojedcev v mezozoiku. Ornitopodi vsebujejo tudi drug tip dinozavrov: hardozavre.

Stegozavri (Stegosaurs):

stegozaver

Dinozaver Stegozaver (Stegosaurs) je definitivno en najbolj znanih primerov stegozavrov, ampak v tej vrsti je najmanj deset različnih genov podobnih dinozavrov. Živeli so v pozni juri in v zelo zgodnji kredi. Funkcija “krožnikov” stegozavrov je še vedno stvar debate znanstvenikov, možna pa naj bi bila funkcija parjenja ali oddajanja temperature telesa.

Teropodi (Theropods):

teropodi

Tiranozavri in raptorji so predstavljali samo majhen odstotek vseh dvonožnih dinozavrov. Prava pot evolucije teh dinozavrov je še vedno stvar debate, ampak jasno je, da so bili ostali teropodi prav tako smrtonosni.

Titanozavri (Titanosaurs):

Zlata doba zavropodov je bila v sredini in ob koncu jure. Na začetku krede jih je ogromno izumrlo, zamenjali pa so jih titanozavri – enako veliki, dodatno zaščiteni z oklepi in obrambnimi dodatki. Nepopolna okostja titanozavrov so bila najdena po celem svetu.

Preberite tudi: