TIRANOZAVER REX

Tiranozaver Rex, svetu poznan kot najstrašnejši izmed vseh, a vendar ni bil največji mesojedi dinozaver. Živel je v pozni kredi, ko se je zgodilo izumrtje.

tiranozaver rex

 

IME:

Tiranozaver Rex (eng. Tyrannosaurus Rex), v Grščini pomeni “kralj kuščarjev”.

KJE JE ŽIVEL:

Zahod ZDA in Kanade, tudi v Aziji

KDAJ JE ŽIVEL:

Pozna kreda (pred 76 do 65 milijonov let)

VELIKOST IN TEŽA:

Dolg do 12.5 metrov, visok do 5 metrov, težek do okrog 8 ton.

PREHRANJEVANJE:

Mesojedi dinozaver

PREPOZNAVNE ZNAČILNOSTI:

Velika glava z veliko zobmi, močni stojni nogi, kratke roke

VEČ O NJEM:

Kralj dinozavrov, svetu poznan kot najstrašnejši izmed vseh, a vendar ni bil največji mesojedi dinozaver. Res pa je, da je bil največji med vsemi pripadniki družine Tiranozavrov. Bil je dvonožni mesojedec. Živel je v pozni kredi, to je bilo takrat, ko se je zgodilo množično izumrtje.

Možno je, da je bil največji plenilec, kar jih je bilo. Plenil naj bi Hadrozaver-e, Ceratops-e in celo Zavropod-e, čeprav mnogo strokovnjakov trdi, da je bil mrhovinar. Debata o mrhovinarju oz. plenilcu je ena večjih debat paleontologije. Nekateri menijo, da zaradi kratkih rok ni mogel loviti, saj se z njimi plena ni uspel oprijeti. Ocenjeno je, da je imel najmočnejši ugriz od vseh kopnih živali na svetu.

Rastli so do 16 leta, živeli pa vse do 30 let. Več kot pol Tiranozaver Rex-ov je umrlo v roku 6 let po tem, ko so spolno dozoreli.

Ni jasno, ali je bil T.Rex hladnokrven ali toplokrven, saj je to spet postala debata, ko so leta 2014 našli dokaze o toplokrvnosti dinozavrov. Pred tem se je vedno predvidevalo, da so bili dinozavri hladnokrvni.

T.Rex naj bi videl 6 km v daljavo, v primerjavi s človeškimi 1.6 km. Vid je imel torej bolj podoben orlom, kot večini sesalcev. Znano je tudi, da je imel zelo močno razvit čut za vonj. Tudi slišal je dobro, sploh nižje frekvence tonov.

RelatedPost