Teorije izumrtja dinozavrov

teorije izumrtja dinozavrovTeorije izumrtja dinozavrov ne bodo nikoli 100% potrjene! Nenadno globalno izumrtje dinozavrov, ki se je zgodilo 65 milijonov let nazaj, je eno največjih zanimivih skrivnosti v paleontologiji. Ogromno drugih živalskih vrst je v tem času prav tako izumrlo: Pterozaver, rastlinojede želve in krokodili, večina ptic in več vrst sesalcev. Razlogi in teorije izumrtja dinozavrov so močna debata že vse od leta 1970. Trenutno obstaja nekaj teorij, ki so širše sprejete kot možnosti nenadne katastrofe. Katere teorije izumrtja dinozavrov se vam zdijo najverjetnejše?

 

asteroid teorije izumrtja dinozavrovPadec Asteroida:

Krater v Chicxulub-u, ob robu Pensilvanije v ZDA bi lahko bil posledica uničujočega padca asteroida, ki bi lahko vplival na izumrtje svetovne populacije živih bitij. Ni še jasno, ali je to povzročilo padec zemljinih temperatur, ali pa je padec asteroida povročil vročični val.

Hitrost izumrtja ne more biti razbran iz samih fosilov, a velja splošno prepričanje, da je prišlo zelo zelo hitro. Krivec izumrtja je lahko že sam udar padca asteroida, kot tudi dolgoročne posledice, ki jih je prinesel.

oortov oblak teorije izumrtja dinozavrovOortov oblak:

Podobna teorija izumrtja – padca asteroida velja tudi za Oortov oblak, ki bi naj bi bil razlog množičnega padca različnih kometov. Taka množična trčenja v kratkem času bi lahko povzročila svetovno izumrtje.

Oortov oblak je ostanek meglice, ki je razpadla in tvorila sonce in ostale planete pred približno petimi miljardami let in je šibko vezana na osončje.Zunanji deli oblakov dveh bližnjih zvezd se lahko včasih prekrivajo, kar povzroča, da se komet napoti v notranje predele zvezdine okolice.
Spremembe podnebja:

Ob vrhuncu obdobja dinozavrov ni bilo polarnih ledenikov, morska gladina pa je bila 100 do 250 metrov viška, kot je danes. Tudi temperature so bile bolj stanovitne, saj je bila med ekvatorjem in polom razlika samo 25°C. Atmosferske temperature so bile mnogo toplejše; poli, naprimer, so bili 50°C toplejši, kot dandanes.

Atmosfera je bila popolnoma drugačna. Ogljikovega dioksida je bilo v zraku 12 krat več, kot ga je danes. Kisik je tvoril 32% do 35% celotne atmosfere, danes pa ga je 21%. Ob koncu krede se je podnebje drastično spreminjalo. Vulkanska aktivnost se je umirjevala, ozražje pa se je ohlajevalo, saj se je v zraku zniževala tudi stopnja ogljikovega dioksida. Tudi odstotek kisika v zraku se drastično zmanjšal.

Če so bili dinozavri vsaj malo podobni pticam v smislu dihalnega sistema, potem je jasno, da se jim je bilo zelo težko prilagoditi na zmanjšano stopnjo kisika v zraku, saj so bila s tem pljuča precej bolj obremenjena, saj niso mogla zagotoviti potrebe po kisiku tako velikemu telesu.

Obstaja še kar nekaj teorij izumrtja dinozavrov, katere so manj verjetne, ampak jih ni mogoče dokončno ovreči.

Preberite tudi: