Kreda (Cretaceous)

kredaKreda je najdaljše obdobje v mezozoiku. Delimo jo na zgodnjo in poznjo kredo. Takrat je izumrlo 75% vsega živega na svetu, vključno z dinozavri.

Zgodnja kreda

Razpon tega obdobja je med 145 in 100 milijonov let. Takrat se je dogajalo razširitev morskih poti, rezultat pa je bil nadaljni upad in izumrtje zavropodov (razen v Južni Ameriki). Mozazaver (Mosasaurs) se je razvil namesto izumrlega Ichthyosaurs in prevzel vodilno mesto oceanov. Razvilo se je nekaj dinozavrov, ki so skakali med majhnimi otočki, naprimer “Eustreptospondylus“; razvili so se, da so se lahko soočili z plitvimi morji posejanimi z otočki antične Evrope. Ostali dinozavri, ki so se razvili v tem času so zapolnili praznino izumrtja ob koncu jure – Spinozaver. Najbolj uspešni so bili Igvanodon-i, ki so se razširili po vseh kontinentih. Pojavili so se letni časi, poli so postali hladnejši, a so te dele dinozavri vseeno naseljevali čez celo leto, poleti pa se je tja preselilo večje število dinozavrov. Pterozavri so se razvili v večje vrste – Tapejara in Ornithocheirus; razvile so se tudi prve prave ptice, ki so jim postale konkurenčne v zraku.

impactPozna kreda

Pozna kreda se je raztezala med 100 in 65 milijoni let. To je bilo obdobje izrazitega ohlajevanja ozračja, ki se je nadaljevalo v kenozoiku. Tropsko območje se je omejilo ob ekvatorju, zunaj tropskih linij pa so se pojavili ekstremni letni časi. Dinozavri so se še vedno razvijali; tiranozavri, ankilozavri, ceratopi in hadrozavri so prevladovali v prehranski verigi. Pterozavri so bili v zatonu, saj so na nebu začele prevladovati ptice. Zadnja vrsta pterozavrov, ki je izumrla je bila “Quetzalcoatlus“. Mozazavri so še vedno vladali v oceanih, razvili pa so se tudi ogromni plesiozavri, kot naprimer “Elasmosaurus“. Razvile so se tudi prve cvetoče rastline. Ob koncu krede so ozračje zastrupljali vulkani. V nadaljevanju vulkanske aktivnosti se predvideva, da je na zemljo padel meteor, ki je naredil krater “Chicxulub” – dogodek, ki ga poznamo kot izumrtje ob koncu mezozoika (peto največje izumrtje na svetu). Takrat je izumrlo 75% vsega živega na svetu, vključno z dinozavri. Vse živalske vrste nad 10kg so izumrle. Doba dinozavrov se je končala.

Preberite tudi: