Jura (Jurassic)

juraObdobje jure se je gibalo med 200 in 145 milijoni let in vsebuje tri dobe: zgodnja jura, srednja jura in pozna jura. Jura je bilo zlato obdobje dinozavrov.

Zgodnja jura

Razteza se med 200 in 175 milijoni leti. Podnebje je bilo precej bolj vlažno, kot v triasu – svet je bil precej bolj tropski. V oceanih so prevladovali Pleizozavri, Ichthysosaurs in Amoniti. Na kopnem je potekala dirka dinozavrov in ostalih večjih plazilcev po prevladi, naprimer Dilofozaver. Razvili so se prvi pravi krokodili, ki so ostale dvoživke potisnili na rob izumrtja. Na kratko: plazilci so začeli z nadvlado na zemlji. Medtem so se razvili tudi prvi pravi sesalci, a niso presegli višine navadnih miši.

juraSrednja jura

Razteza se med 175 in 163 milijoni leti. V tej dobi so med plazilci cvetele ogromne črede zavropodov, kot sta bila tudi Brahiozaver in Diplodok. Razvili so se tudi plenilci, kot je bil Alozaver. Gozdovje v tem času je bilo sestavljeno iz iglavcev. V oceanih so še vedno blesteli Pleizozavri, Ichthysosaurs in Amoniti. Ta doba je bila vrhunec plazilcev.

Pozna jura

Raztezala se je med 163 in 145 milijoni leti. Pozna jura je bila končana z izumrtjem zavropodov in Ichthyosaurs zaradi ločitve superkontinenta Pangea v  “Laurasia” in “Gondwana”. Izumrtje je znano kot jursko-kredno izumrtje. Morska gladina se je dvignila, uničila je tudi zelo oddaljene prerije in ustvarilo močvirnata tla. Ichthyosaurs so izumrli, medtem ko zavropodi niso izumrli v celoti; nekaj jih je preživelo juro, npr Titanozaver je živel do izumrtja ob koncu mezozoika. Povečanje morske gladine je povzročilo povečanje Atlantskega oceana, ki je s časom še naprej večal. Razdeljen svet je dal priložnost še večji raznolikosti dinozavrov in njihovega razvoja.

laurasia

Preberite tudi: