Velikost dinozavrov

velikost dinozavrovVelikost dinozavrov ni bila konstantna, ampak se je skozi obdobja konstantno spreminjala! Dokazi so sicer nepopolni, ampak je jasno, da so bili dinozavri zelo velika skupina plazilcev. Celo za dinozavrsko definicijo so bili na primer zavropodi gigantski. Celo najmanjši zavropodi so bili večji od česarkoli, kar je takrat živelo na zemlji.

Mnogi dinozavri so bili seveda manjši od zavropodov. Trenutni dokazi kažejo, da je velikost dinozavrov zelo nihala čez trias, začetek jure in konec jure in krede.

Povprečna teža dinozavrov se je gibala od 500kg do 5.000kg. To je nekaj vmes med Grizzli medvedom in žirafo. Za primerjavo – današnji sesalci v povprečju tehtajo 863 gramov, kot malo večji glodalci. Večina dinozavrov je bila večja od vseh, razen 2% sesalcev.

Samo zelo majhen odstotek živali fosilizira, poleg tega pa jih večina ostane zakopanih pod zemljo. Nekaj od teh jih znanstveniki odkopljejo in rekonstruirajo celotno okostje. Odkritja kože in drugih mehkih tkiv pa so zelo redka. Rekonstrukcija okostij je zelo težka, zato jo nekateri primerjajo z neznansvenim umetnostnim delom. Kako je dinozaver izgledal, kakšno je imel kožo, mišice in organe pa je v najboljšem primeru ugibanje zelo dobro šolanih znanstvenikov. Tako smo lahko gotovi, da nikoli ne bomo mogli točno vedeti, kako so izgledali.

Brontozaver velikost dinozavrovCelotno okostje največjega in najtežjega dinozavra je dinozaver Brahiozaver (Brachiosaurus). Visok je 12 metrov, tehtal pa naj bi med 30 in 60 tonami.
Najdaljše najdeno “popolno” okostje dinozavra pa je Diplodok (Diplodocus), ki naj bi bil dolg kar 27 metrov.

Bili so tudi večji in težji dinozavri, ampak je vedenje o njih zelo majhno, saj nepopolni fosili niso dokazali njihovega obstoja. Argentinozaver (Arhentinosaurus) naj bi tehtal od 80 do 120 ton.
Najdaljši, 40 metrov dolg Superzaver (Supersaurus); in najvišji, 18 metrov visok Zavropozeidon (Sauroposeidon), ki bi dosegel šesto nadstropje.
Največji znan mesojed dinozaver je Spinozaver (Spinosaurus) je v dolžino znašal 18 metrov, tehtal pa je 9 ton. Drugi znani ogromni mesojedi dinozavri so bili Giganotozaver (Giganotosaurus), Mapuzaver (Mapusaurus) in Tiranozaver Rex (Tyrannosaurus Rex).

 

Najmanjši dinozavri so bili veliki kot krokar ali kokoš. To je bil tudi naprimer Mikroraptor (Microraptor), ki je bil krajši od 60 centimetrov.

Preberite tudi: