Vedenje dinozavrov

vedenje dinozavrovInterpretacije vedenja dinozavrov temeljijo na pozi, v kateri so bili fosili dinozavrov najdeni, njihovem habitatu in računalniških simulacijah zmožnosti njihovega gibanja. Navsezadnje se primerja moderne živali v podobnem ekološkem habitatu. Spet, vedenje dinozavrov temelji na špekulacijah in bodo v prihodnosti vseskozi kontroverzno označene in nedokazane. Nenazadnje pa velja splošno prepričanje, da je bilo vedenje dinozavrov podobno krokodilom in pticam, saj so to dinozavrovi najbližji sorodniki.

Prve direkte dokaze o vedenju dinozavrov so našli leta 1878, ko so odkrili 32 Igvanodon-ov (Iguanodon), ki so skupaj izdahnili v Belgiji. Padli so v globoko vrtačo in se utopili. Po tem odkritju so našli druga množična grobišča dinozavrov. To je dokazovalo, da je kar nekaj vrst dinozavrov živelo v čredah oz. krdelu. Rastlinojedi dinozavri so se selili v čredah, kot naprimer bizoni, zaradi varnosti, saj so se tako lažje obvarovali pred nevarnostmi. Mladiči so ponavadi potovali v sredini črede, kjer so bili na varnem pred plenilci.

Jack Horner je leta 1978 odkril, da so dinozavri ponavadi pazili na svoje dinozavrovo jajce vedenje dinozavrovmladiče dlje, kot je bilo prej predvidevano. Nekateri so imeli podobne navade gnezdenja kot pingvini, ki živijo v zelo velikih kolonijah. Znanstveniki verjamejo, da so dinozavri tudi greli jajca kot moderne kokoši, saj so našli fosile v poziciji kokoši nad njenimi jajci. Možnost obstaja, da so starši komunicirali z otroci kot to počnejo ptice in krokodili.

Zelo malo je znanja o dinozavrovih parjenjih in teritorijalnosti. Narava dinozavrovega sporazumevanja je prav tako zavita v neznano in jo znanstveniki aktivno preučujejo. Torej še vedno ni točno, kaj so dinozavri počeli ob parjenjih, družinskem življenju in komunikaciji.

Leta 1971 so našli fosile, ki so dokazovali, da so dinozavri jedli drug druge. Fosil je vseboval Velociraptor-ja, ki je napadel Protoceratop-a.

Odkritih ni bilo dinozavrov, ki bi živeli pod zemljo. Prav tako so bili izjemno redki dinozavri, ki so znali plezati.
Prav tako dinozavri niso znali leteti, niti niso živeli v vodi. Mnogi zamenjujejo znane Pterozavre (Pterodaktil) z dinozavri, a spadajo v drugačno vrsto plazilcev. Res pa je, da so živeli v enakem geološkem obdobju.

Preberite tudi: