Kaj so dinozavri?

kaj so dinozavriŽe veste, kaj so dinozavri? Dinozavri (Owen, 1842) so vretenčarji, ki so na kopnem prevladovali pred 160 milijoni let, prvič pa so se pojavili pred 230 milijoni let. Ob koncu krede, pred 65 milijoni let, so utrpeli katastrofalno izumrtje, ki je končalo njihovo vladanje svetu. Ptice bi lahko bile neposredni potomci dinozavrov.

 

Definicija:

Izraz “Dinosauria” je bil uradno sprejet leta 1842 (paleontolog Richard Owen), pomeni pa podred plazilcev Saurian. Izvira iz grških besed δεινός  (deinos – grozen, strašen, fenomenalen) in σαύρα (saura – kuščar, plazilec). Owen je dinozavre poimenoval zaradi spoštovanja velikosti izumrlih bitij in ne iz strahu zaradi njihove velikosti in mogočnih zobovij, ki bi lahko prepolovili vse, kar bi jim prišlo pod zobe.

kaj so dinozavri - megalozaver

Megalozaver – prvi poimenovani dinozaver

Kaj so dinozavri? Dinozavri so zelo raznolika skupina živali; študija iz leta 2006 je pokazala, da je 527 vrst dinozavrov dokazanih, za ostale 1844 vrste pa znanstveniki verjamejo, da so živeli, ampak nimajo dovolj dokazov obstoja. Nekateri so bili rastlinojedi, drugi mesojedi, spet tretji pa so jedli vse. Nekateri dvonožci, drugi štirinožci, nekateri celo oboje (hoja po dveh, tek po štirih nogah). Velika večina dinozavrskih vrst je bila močno prilagojena na kopensko življenje, v vodi pa se niso znašli.

Evolucija dinozavrov:

Dinozavri so se razvili iz drugih plazilcev (arhozaver (archosaurs)) v obdobju triasa pred več kot 230 milijoni leti, kmalu po Permskem izumrtju, ko je izumrlo 96% morskega in 70% kopenskega življenja. V času triasa so se razvili tudi sesalci. Evolucija dinozavrov je seveda trajala kar nekaj milijonov let.

Thecodont bi lahko bil prednik dinozavrov.
Bili so počasni, okorni, štirinožni mesojedci z dolgimi gobci in repom – zelo so bili podobni krokodilom.

 

Prvi dinozavri so bili majhni, lahki, v povprečju dolgi 3 do 5 metrov. Bili so dvonožni mesojedci in vsejedci, predvideva pa se, da so bili zelo hitri in spretni.

Svetu poznan najstarejši fosil dinozavra je bil najden na Madagaskarju, otok ob jugo-zahodni obali Afrike. Fosili so ocenjeni na starost okrog 230 milijonov let.

Preberite tudi: