Fosili

fosil t-rexFosili (latinsko fossilis, pomeni “pridobljeno s kopanjem”) so ohranjeni ostanki oziroma sledi živali, rastlin in drugih organizmov iz daljne preteklosti. Preučevanje fosilov iz vseh geoloških obdobij je eden najpomembnejših delov paleontologije.

Fosil je konzervirani vzorec, ki je ponavadi star najmanj 10.000 let. Fosili zato segajo od najmlajših v Holocenu, do najstarejših v Arhaiku pred 3.48 milijarde leti (celo do 4.1). Ugotovitev, da so določeni fosili povezani z določenimi kameninami je prinesla ocenitev geološke starosti kamnin in samega fosila. V dvajsetem stoletju pa so pričeli z določanjem starosti z radiometričnim datiranjem.

Fosili se razlikujejo po velikosti, od najmanjših mikroskopskih, posameznih bakterijskih celic, do velikanskih dinozavrov in dreves, ki so tehtali več ton. Fosil ponavadi ohrani le del umrlega organizma, ponavadi so to kosti, zobje ali ekoskeletoni. Fosili lahko vsebujejo tudi dodatke, ko je žival/rastlina še živela. To so lahko deli blata, hrane in ostalih podobnih stvari. Temu se reče “sledi fosilov“, v nasprotju s telesnimi fosili. Seveda obstajajo deli, ki jih ne moremo videti s prostim očesom, lahko pa se preverijo z biokemijo. Takim fosilom se reče kemofosili ali biološki podpis. V morjih in rečnih usedlinah najdemo največ fosilov.

Načini fosilizacije:

  1. Karbonizacija ali pooglenitev
  2. Petrifikacija ali okamenitev
  3. Impregnacija ali prepojitev
  4. Inkrustracija ali prekrivanje
  5. Mumifikacija ali izsušitev
  6. Konservacija

Fosili in rekonstrukcija telesa bitij, ki so živela v preteklosti je izredno težka, v velikih primerih celo nemogoča. Znanstveniki so vedno predvidevali, kako naj bi neko bitje izgledalo, nihče pa ne more izgleda z zagotovostjo potrditi, saj fosilni ostanki skoraj nikoli niso ohranjeni v celoti, niti v prvotni postavitvi ob smrti. Tako se je izgled živali, ki so jih rekonstruirali skozi leta z novimi najdbami vedno spreminjal, ogromno pa še vedno ostaja nepojasnjenega.

 

igvanodon

Igvanodon – prej

igvanodon

Igvanodon – potem

Preberite tudi: