Jurski Park (1993)

jurski parkJurski Park (1993) je ameriški znanstveno-fantastično pustolovski film, ki ga je zrežiral Steven Spielberg. Je prvi film v seriji Jurski Park in je osnovan na knjigi z enakim imenom, ki jo je leta 1990 napisal Michael Crichton. 

jurski park dinozavri in filmiPreden je Chrichton napisal knjigo, so se za filmske pravice potegovali štirje filmski studiji. Steven Spielberg je pravice dobil s pomočjo ‘Universal Studios’ za $1.5 milijonov dolarjev. Kasneje so Crichton-a najeli, da je knjigo prilagodil scenariju za film.
Snemanje filma se je dogajalo v Kaliforniji in na Havajih med avgustom in novembrom 1992, post-produkcija pa je trajala vse do maja 1993. Dinozavre so ustvarili s takrat revolucionarno tehnologijo – prvimi računalniško ustvarjenimi slikami – in neverjetno animatroniko z modeli v naravni velikosti. Da bi lahko predstavili kredibilen zvok dinozavrov, so premešali zvoke različnih domačih in eksotičnih živali, Steven pa je prav tako investiral v stvaritev DTS, specializirane znamke za formate digitalnega prostorskega zvoka.

trex jurski park dinozavri in filmiPo skoraj $65 milijonski marketing kampaniji je Jurski Park zaslužil več kot $900 milijonov po vsem svetu v takratni kino izdaji. Spada med filme z največjih dobičkom, prav tako pa je bil odlično sprejet med večino kritikov, ki so neizmerno hvalili posebne efekte, saj so bili za tiste čase definitivno najbolj dodelani. Prav tako film vsebuje izjemen zvok in človeka, ki je vse skupaj zoorganiziral . Steven Spielberg.

Jurski Park šteje za mejnik v razvoju računalniško generiranih podob in animatronike. Filmu sledijo tri komercijalno zelo uspešna nadaljevanja: Izgubljeni svet: Jurski Park (1997), Jurski Park III (2001) in Jurski Svet (2015). 22. junij 2018 naj bi izšel tudi peti film, katerega naslov in vsebina pa seveda še nista znana.

Vsebina:

John Hammond, CEO in ustanovitelj podjetja InGen – ki se ukvarja z bioinženirstvom – je ustvaril tematski park z imenom Jurski Park na tropskem otoku Nublar, poseljenim s kloniranimi dinozavri. Ko je delavca v parku ubil Velociraptor, so investitorji zahtevali obisk parka profesionalcev, da bi ocenili varnost parka. To so bili Donald Gennaro, Ian Malcolm, Dr. Alan Grant in Dr. Ellie Sattler. Ob prihodu v park je bila skupina osupla nad tremi Brahiozavri in čredi Parazavrolofov v ozadju.

V sprejemnem centru za goste se je skupina odpravila do predstavitve, kako so s kloniranjem in DNA inženiringom uspeli ustvariti dinozavre. DNA dinozavrov so našli v komarjih, ki so se ujeli v smolo, manjkajoče dele DNA pa so zapolnili z DNA žabe. Vse dinozavre so genetsko vzredili v ženskem spolu, da se niso bili zmožni pariti.

Skupini sta se pridružila še Hammondova vnuka – Lex in Tim. Izlet po parku se je nadaljeval v posebnih avtomobilih po poti, ki je bila zavarovana in urejena. Avtomobila sta vozila brez voznikov. Že na začetku so se pojavile težave, saj se dinozavri niso pokazali, prav tako pa so našli bolnega Triceratopa. Pribljiževala se je tudi tropska nevihta, zato so morali izlet skrajšati, večina zaposlenih pa je otok pred nevihto zapustilo z ladjo.

Med nevihto, ko se je spustila noč, je programer Jurskega Parka Dennis Nedry (podkupljen s strani konkurenčnega podjetja, ki so hoteli ukrasti zarodke dinozavrov) deaktiviral varnostno omrežje parka, da je lahko dostopal do skladišča z zarodki. Izklopila se je tudi elektrika, izletni avtomobili so se ustavili, prav tako pa se je izklopila električna napetost vseh varnostnih ograj parka, vključno z varnostnimi ograjami dinozavrov. Tako je Tiranozaver Rex ušel iz svoje ograde in napadel skupino, ki so bili v avtomobilih. Tim, Lex in dr. Grant so za las ušli, T.Rex pa je pojedel g.Dennaro in poškodoval g.Malcolm. Nedry se je med begom do ladje izgubil in srečal krvoločnega Dilofozavra.

Ellie in upravnik Parka, Robert Muldoon, sta se podala na reševanje, a sta našla samo Malcolm-a, preden se je vrnil Tiranozaver, ki so mu za las ušli.

Ker niso uspeli dešifrirati kode Nedryja, za vspostavitev varnosti parka, je bila rešitev samo ena – izklopitev celotnega omrežja parka in ponovni zagon. S tem so izpustili tudi Velociraptorje, ki so pokončali Muldoona in Arnolda. Ellie je uspelo pobegniti.

Grant, tim in Lex so našli zdrobljena dinozavrova jajca, razlog pa naj bi bilo parjenje dinozavrov v naravi – kljub temu, da so jih vse ustvarili ženske, so se zaradi dela DNA žab dinozavri lahko parili. Ko so se vračali v sprejemni center za goste, so srečali čredo Galimimi, ki jih je prestregel Tiranozaver. Kasneje jim je do sprejemnega centra le uspelo priti.

Grant je zapustil Tima in Lex v restavraciji in odšel iskat ostale. Otroka sta napadla dva Velociraptorja, nato so se z Ellie in Grantom odpravili do kontrolne sobe, kjer je Lex ponovno vzpostavila celoten nadzor parka. Ob odhodu so jih lovili raptorji, ki so jim dokončno ušli s pomočjo Tiranozavra, ki se je pojavil v zadnjem trenutku in ubil raptorja.

Hammond je nato prišel v jeep-u z Malcolmom, skupina pa je nato skupaj s helikopterjem park zapustila.

Skupaj so se strinjali, da parka ne bodo odprli.

Preberite tudi: